Илумине от Ейми Кауфман и Джей Кристоф - ревю

21:30


Книга: Илумине
Автор: Ейми Кауфман и Джей Кристоф
Издадена: 2016 г. 
Жанр: антиутопия, young-adult
Оценка: ★★★★★


„Колко човека са обикнали само за да изгубят любимия?
Колко са безбройните погубени надежди?

Защо изпитвам такова влечение към това човешко същество?
Иска ми се да й кажа, че съжалявам, иска ми се да взема чашата от ръцете й.
Мечтая за неща, които никога няма да мога да имам, с което – струва ми се –
се доближавам до тях повече от всякога.

И все пак съм на милиард светлинни години.”



Много добре си спомням последния път, в който изпитах такова вълнение от книга. Беше декември, 2013-та, когато разлиствах страниците на „Крадецът на книги”. Без спирка – до късните часове до полунощ, до ранните след полунощ, обвинявайки се, че книгата ще свърши твърде бързо, че не е това замисълът, че трябва да престана. Ама на всички ни е познато онова напористо чувство, когато в ръцете ти е божествено добра книга, а ти си просто някакъв си човечец, който няма силата да се съпротивлява. Затова три часа след прочита на най-доброто литературно четиво от три години насам, съм в дълбок книжен махмурлук, а единствено онези от вас, прочели книгата, могат да ме разберат защо и заради какво говоря така.



„Илумине” е различна история. Уникална по рода си антиутопия, която те засмуква в интергалактическо приключение, заитригува те с реалността си и те прави част от междузвездните схватки и космическите истории за принадлежност, оцеляване и любов. Всичко в книгата е ново, обрисуваният свят неподражаем, начинът на писане иноваторски. Толкова е първа, че те кара да се чувстваш част от нещо специално, нещо, което е още неизпитано, непознато и не ти дава мира да се ровиш из страниците му, докато не си визуализираш и най-малкия детайл, докато не разбереш всяко парче от пъзела, който е „Илумине”. Такъв шедьовър е, че на няколко пъти се връщах и препрочитах, защото така се прави, когато книгата е по-умна от теб самия като читател. :D Бих я прочела непосредствено втори път, защото съм сигурна, че ще осмисля под съвсем нов ъгъл съдържанието й.



„Имаш ме. Докато последната звезда в галактиката изгори.”

„Тя е катализатор. Тя е хаос. Мога да видя защо я обича.”


Най-любимото нещо в книгата е интерактивният начин, по който е написана. Под формата на хакнати документи, наблюдавани чатове, рапорти, интервюта, доклади – съобразено е всичко, от логото, датата, баровете на документите, до „избухващите”, откъснати изречения, през погледа на КАЗИМ, по време на битките. Създава ти вълнение, подтиквате да въртиш книгата наляво и надясно, ставаш част от повествованието.  Красива е външно, красива е вътрешно, красиви са plot twist-oвете, идеите, подредбата, героите.



О, героите. Езра ♥. И това бях позабравила – какво е да се влюбиш толкова силно в герой и болезнено да се страхуваш, че може да му се случи нещо. Обожавам колко красиво пораства от момче в мъж, обожавам, че се хванах няколко пъти да се смея на изцепките му, обожавам, че ме побиват тръпки, когато е на мисията. Нямам търпение за още от него.

„Заслужаваш всяка звезда в галактиката да бъде поставена в краката ти, а хиляда диаманти в косите ти. Заслужаваш някой, който ще иска да бяга толкова бързо и толкова надалече с теб, колкото искаш ти. Някой който ще задържи ръката ти, а не да задържи бъдещето ти.”


Динамиката е неподражаема в тази история – случва се нещо, след него непосредствено второ, предизвикващо трето и така нататък, така нататък, че нямам и бегла представа какво са ни подготвили авторите в продължението. Искам още будни нощи, в които слънцето да ме приспива, а луната разсънва, когато в ръцете ми е история като тази. Искам да е октомври, не може ли?

Ако още не сте я прочели – не губете време. Перфектната книга за всеки книголюбител – има си от всичко, че даже и в премното и ще ви залее с огромни порции от великолепието си.


"Вселената не ти дължи нищо. Вече ти е дала всичко в крайна сметка.
 Била е тук далеч преди теб и ще продължи да бъде след теб.
Единственият начин да оставиш спомен е да направиш нещо,
което заслужава да бъде запомнено."




You Might Also Like

0 коментара